Kürtaj kadın doğumda sık uygulanan cerrahi prosedürlerden biridir. Ülkemizde kadınların%25’i kürtaj olmaktadır. Her ne kadar kürtaj kolay ve kısa bir işlem olsa da bazı riskler söz konusu olabilir.

Kürtaj ne demek? Kürtaj nasıl yapılır? Riskleri nelerdir?” gibi merak edilen soruların cevabını bu yazımda bulabilirsiniz.

Kürtaj Nedir?

Kürtaj, (küretaj) rahimin içinin tıbbi müdahale ile boşaltılması ve temizlenmesi anlamına gelir. Kelime olarak kazıma anlamına gelen kürtaj aşağıdaki durumlarda yapılabilir.

  1. Bebeğin anne karnında gelişiminin durması
  2. Bebekte yaşamla bağdaşmayan ciddi sakatlık olması
  3. İstenmeyen gebelik
  4. Annenin gebe olduğunu bilmeden zararlı maddelere maruz kalması/ilaç kullanması
  5. Gebelik ve Doğumun annenin hayatını riske attığı durumlar (kalp hastalığı, akciğer hastalığı vs)
  6. Rahim duvarında kalınlaşma (gebelik olmadan)

Bu durumlar söz konusu olduğunda kürtaj, halk arasında kürtaş, küretaj, bebek aldırma Ankara, kürtaj Ankara, vakumla kürtaj Ankara yöntemlerine başvurulur. Ankara kürtaj fiyatları ile bilgiyi yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.

Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?

Kürtaj gebeliği sonlandırmak için veya rahim kanseri şüphesi olduğunda rahimden parça almak için yapılır. Gebelik sonlandırma için yapılan kürtaj aşağıdaki durumlarda yapılır.

  • İstenmeyen gebelik
  • Bebeğin anne karnında ölmesi
  • Bebekte yaşamla bağdaşmayan doğuştan sakatlık olması
  • Bebekte genetik problem olması (Trizomi 21, 13, 18 vs)
  • Annenin hayatını riske atan problemler
  • Bebeğin zararlı maddelere maruz kalması (alkol, radyasyon, ilaç vs.)

Kürtaj Kaç Haftaya Kadar Yasaldır?

Gebeliğin 10. haftasına kadar isteğe bağlı kürtaj yasal olarak yapılabilir. Ancak buradaki en önemli karışıklık nedeni;  hastanın ilişkiye göre gebelik haftasını hesaplaması, bizim ise son adete göre gebelik haftasını hesaplamamızdır. İsteğe bağlı kürtaj için yasal sınır son adete göre 10 haftadır. Ancak gebelik haftası büyüdükçe kürtajın riski ve Ankara kürtaj fiyatları arttığı için kürtaj Ankara uygulamasında en ideal haftalar gebeliğin 5-6. haftalardır.

10 haftaya göre olan yasal düzenleme isteğe bağlı kürtaj için geçerlidir. 10 haftanın üstünde gebelik var ancak bebekte yaşamla bağdaşmayacak ciddi anomali varsa veya annenin hayatını riske atıyorsa, o zaman 3 hekim imzalı heyet raporu ile yine gebelik sonlandırılabilmektedir.

Ankara’da Kürtaj Yasal mıdır?

Ülkemizde kürtaj (bebek aldırma)1983’te onaylanan kanun ile yasal hale gelmiştir. Ama kürtaja bazı yasal sınırlandırmalar getirilmiştir. Eğer kadın evli ise kürtaj için eşinin onayı gerekmektedir. Ancak kadın bekar ve 18 yaşın üzerinde ise sadece kendi rızası ile gebeliğini sonlandırabilmektedir.

Ankara kürtaj, vakumla kürtaj Ankara işlemlerinde bu yasalar dikkate alınarak bebek aldırma gerçekleştirilmektedir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Son yıllarda daha güvenli ve kolay olduğu için vakumla kürtaj Ankara’da tercih edilmektedir. Vakumla kürtaj yönteminde 5-6mm kalınlığındaki plastik kanüller ile rahim ağzından geçilerek rahimin içine ulaşılır.

Karmen enjektör denilen büyük enjektör yardımı ile rahimin içi negatif basınçla çekilerek temizlenir. Bu işlem tüm duvarlardan “CRY” sesi alınana kadar tekrar edilir.

Ankara’daki kliniğimizde vakumla kürtajı ultrason eşliğinde yapmayı tercih ediyoruz çünkü bu şekilde hem rahimde delinme riski hem de içerde parça kalma riski ortadan kaldırılmış oluyor. Önceleri kullanılan metal küretler ve metal bujiler artık mecbur kalınmadıkça Ankara kürtaj uygulamalarında kullanılmamaktadır. Çünkü rahimde delinme veya rahim iç tabakasının zarar görmesi daha çok bu metal aletler kullanıldığında ortaya çıkmaktadır. Ankara vakumla kürtaj uygulamasında bu tür komplikasyonlar görülmemektedir.

Kürtaj Yöntemleri Nelerdir?

3 çeşit kürtaj yöntemi vardır.

  1. Vakumlu kürtaj yöntemi
  2. Dilatasyon kürtaj yöntemi
  3. İlaçla düşük (kürtaj) yöntemi

Gebelik sonlandırma için bu yöntemlerden en sık vakumlu kürtaj yöntemi uygulanır. Ancak vakumla kürtaj 10 haftalık gebeliğe kadar uygulanır. 10 haftanın üstü kürtajlarda dilatasyon kürtaj veya ilaçla düşük yöntemi uygulanmalıdır.

Vakumlu Kürtaj Tekniği Nedir?

Vakumlu kürtajda metal küretler kullanılmaz ve rahim ağzı genişletilmez. Plastik kanüller ve karmen enjektör kullanılır. Karmen enjektör ile negatif basınç oluşturulur. Kanül rahime yerleştirildikten sonra karmen enjektörün kilit mekanizması açılır ve rahim içindeki materyal enjektöre çekilir.

Negatif basınçla yapılan, vakum sisteminin olduğu bu kürtaj çeşidine vakumlu kürtaj denir. Vakumla kürtaj daha kolay ve güvenli olduğu için 10 haftadan küçük gebeliklerde bu kürtaj yöntemi uygulanır.

Kürtaj İçin Anestezi Gerekir mi?

Kesinlikle gerekir. Çünkü kürtaj (küretaj) ağrılı bir işlemdir. Kürtaj için 2 çeşit anestezi  yöntemleri vardır.

  1. Lokal anestezi ile kürtaj
  2. Genel anestezi ile kürtaj

Lokal Anestezi ile Kürtaj (Alttan Uyuşturma)

Rahim ağzı saat 5 ve 7 hizasından uyuşturulur. Bu işlem ile rahim ağzı uyuşur ancak rahimin her tarafının uyuşması mümkün değildir. Bu nedenle ister istemez hasta biraz ağrı hisseder. Lokal anestezi ile kürtaj daha çok normal doğum yapmış hastalarda tercih edilebilir.

Genel Anestezi ile Kürtaj (Sedasyon)

Damardan yapılan bir ilaç sayesinde kısa süreli uyuma yöntemi ile yapılan kürtaj işlemine sedasyon anestezili kürtaj (uyuyarak kürtaj) adı verilir. Sedasyon anestezide hasta bebek aldırma sırasında hiçbir ağrı, sancı hissetmez. Küretaj biter bitmez uyanır. Ankara kürtaj uygulamamızda bizim daha çok tercih ettiğimiz ve önerdiğimiz anestezi yöntemi uyuyarak kürtaj işleminin yapılmasıdır. Sedasyon anestezi kliniğimizde alanında başarılı anestezi doktorları tarafından uygulanmaktadır.

Anestezisiz Kürtaj

Eskiden devlet hastanelerinde kürtaj anestezisiz yapılmaktaydı. Anestezisiz kürtaj olanların yorumlarını dinlediğinizde hepsi ağrı hissettiğini söyler. Kürtaj sırasında duyulan ağrı hastanın ağrı eşiğine göre değişse de anestezisiz kürtajda az veya çok mutlaka ağrı hissedilir. Bu nedenle hasta konforu için kürtajda anestezik yöntemlerin biri mutlaka tercih edilmelidir.

Kürtaj Ne Kadar Sürer?

Ankara’daki kliniğimizde kürtaj ortalama 5-10 dakika kadar kısa sürede gerçekleştirilebilmektedir. Kürtajdan önce hastanın muayenesinin yapılması, işlemden sonra kendine gelmesi vs. derken toplam yarım saat içinde hasta normal günlük hayatına dönebilmektedir.

Kürtaj Öncesi Hastanın Dikkat Etmesi ve Yapması Gerekenler

Kürtaj öncesi hastanın esas dikkat etmesi gereken durum aç olmasıdır. İşlemden önceki 4 saat boyunca hiçbir şey yememesi ve içmemesi gerekir, yani midesinin boş olması gerekir. Hastanın midesi dolu olursa işlem sırasında uyurken öğürebilir ve mide içeriği akciğerlerine kaçabilir. Bu da aspirasyon pnömonisi denilen ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Kürtaj öncesi dikkat edilmesi gerek diğer bir konu çiftin kan gruplarını bilmeleridir. Çünkü eğer çiftler arasında kan uyuşmazlığı varsa kürtajdan sonraki 72 saat içinde kan uyuşmazlığı iğnesinin kadına yapılması gerekir. Yapılacak olan bu iğne kadının bundan sonraki gebeliklerinde sorun yaşamaması, bebekte sakatlık olmaması için gereklidir.

Kürtaj Sonrası Neler Yapılmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli?

Kürtajdan sonra size yazılan antibiyotiği bitene kadar düzenli bir şekilde kullanmanız gerekir. Ankara Kürtajdan sonra istediğinizi yiyip içebilirsiniz. Eve gittiğinizde ayakta duş şeklinde duş alabilirsiniz. 1 hafta sonra doktorunuz sizi kontrole çağıracaktır. Kontrolde tekrar ultrasonla kontrol edecek ve ilerde böyle bir olayın tekrar yaşanmaması için korunma yöntemleri ile ilgili sizi ayrıntılı bilgilendirecektir.

Kürtajın Riskleri Nelerdir? Nasıl Önlemler Almak Gerekir?

Kürtaj kurallara uygun ve dikkatli bir şekilde yapılırsa riski çok azdır. Ancak ne kadar dikkat edilirse edilsin kürtajın bazı riskleri söz konusu olabilir. Özellikle gebelik haftası arttıkça kürtajın riskleri artar.

Kanama Riski

Kürtaj sırasında veya sonrasında rahimden kanama olabilir. Bu kanamanın nedeni içerde parça kalması, hastada genetik olarak kanamaya yatkınlık olması veya rahimin kasılıp toparlanamaması sayılabilir. Eğer hastada kanama bozukluğu yoksa ve gebelik haftası küçükse kürtajda kanama çok sık karşılaştığımız bir durum değildir. Kanama olmaması için içerde parça kalmadığından emin olunması gerekir ve kanamayı durdurucu ilaçlar verilmelidir.

Rahimin Delinme Riski

Kürtaj tecrübeli hekimler tarafından dikkatli bir şekilde yapıldığında rahimde delinme ile karşılaşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Önceden kürtaj sırasında rahim ağzı metal bujiler ile genişletilirdi. İşte rahimde delinme en sık bu aşamada ortaya çıkmaktaydı.

10 haftanın altındaki kürtaj işlemleri sırasında rahim ağzını genişletmeye gerek yoktur. Vakumla kürtaj gebeliği sonlandırmak için yeterli olacaktır. Vakumla kürtaj esnasında kullanılan plastik kanuller ile de rahimin delinme ihtimali çok ama çok düşüktür.

Eğer tıbbi nedenler ile 10 haftanın üstünde gebelik sonlandırma söz konusu ise, işlemden bir kaç saat önce rahim ağzını açacak ilaçlar kullanılarak rahimin delinme riski minimuma indirilmiş olur. Ayrıca biz Ankara’daki  kliniğimizde kürtajı ultrason eşliğinde yapmaktayız. Rahim içine girdiğimizi, doğru yerde olduğumuzu ultrason ile görerek ilerlemekteyiz. Bu uygulama ile rahimin delinme riski yok denecek kadar azdır.

İçerde Parça Kalması (Rest Plasenta)

Hastaların en çok korktuğu durumlardan biri de çocuk aldırma sonrasında içerde parça kalmasıdır. İçerde parça kalması durumunda enfeksiyon riski ortaya çıkabilir. Enfeksiyona bağlı rahim duvarında ve tüplerde hasar meydana gelebilir.

İçerde parça kalmadığından emin olmak için kliniğimizde işlemden önce ultrasonla muayene ediyoruz. Ve kürtajı ultrason eşliğinde yapıyoruz. Yani işlem sırasında içerde parça kalıp kalmadığını gözümüzle görüyoruz. İçerinin temiz olduğundan emin olduktan sonra işleme son veriyoruz. Ayrıca hastayı 1 hafta sonra kontrole çağırıyoruz. Kontrolde de rahimin temiz olup olmadığını ultrason ile tekrar kontrol ediyoruz.

Başarısız Kürtaj (Bebeğin Alınamaması)

Gebelik haftası çok küçükse gebelik sonlandırılamayabilir. Bunun için mutlaka kürtaj öncesi ve sonrası ultrason muayenesinin yapılması gerekir. Eğer ultrasonla gebelik kesesi görülmüyorsa bu durumda kürtaj 1 hafta sonraya ertelenmelidir. Bu hususlara dikkat edildiğinde bebeğin alınamaması problemi ile karşılaşılmaz.

Enfeksiyon

İşlem sırasında veya sonrasında hasta enfeksiyon kaparsa rahimde ve tüplerde hasar meydana gelebilir. Buna bağlı da tüplerde tıkanıklık, adetlerde düzensizlik, adet kanamasında azalma ve ilerde çocuk sahibi olamama gibi problemlerle karşılaşılabilir. Bu nedenle kürtajın mutlaka steril, hijyenik şartlarda yapılması gerekir. Ucuz olduğu için merdiven altı yerlerde yaptırılmaması gerekir. Kullanılan aletlerin steril ve tek kullanımlık olması gerekir. İşlem sonrasında da hastanın yazılan antibiyotiği düzenli kullanması, 2 hafta ilişkinin olmaması, havuz ve denize girmemesi gerekir. Bu hususlara dikkat edildiğinde kürtaj sonrası enfeksiyon görülmez.

Rahim İçi Yapışıklık (Asherman Sendromu)

Kürtaj sonrası rahim duvarında yapışıklık, tıbbi adıyla Asherman Sendromu çok nadir görülür. Asherman Sendromunda rahim duvarı zarar görmüş olduğu için adet kanama miktarı ya çok azalır ya da hiç olmaz. Ayrıca bebek rahim duvarına tutunamayacağı için ilerde gebe kalma şansı azalır.

Kürtaj sonrası Asherman Sendromunun ortaya çıkmasının en önemli nedeni rahim duvarının çok haşin bir şekilde kazınmasıdır. Eskiden metal küretler kullanıldığı için rahimde yapışıklık daha sık görülmekteydi.

Ancak günümüzde vakumla kürtaj esnasında plastik kanüller kullanıldığı için asherman görülme ihtimali çok çok azalmıştır. Ama yine de plastik kanülle de olsa kürtajın çok haşin/travmatize edici bir şekilde yapılmasından kaçınmak gerekir. İçerinin temiz olduğundan emin olduktan sonra daha fazla rahim duvarını kazıyarak rahim duvarına zarar vermemek gerekir.

Anesteziye Bağlı Komplikasyonlar

Kürtaj sırasında anestezi komplikasyonları da görülebilir. Lokal anesteziye bağlı (alttan uyuşturma) allerjik reaksiyon görülebilir. Genel anesteziye bağlı apne, aspirasyon pnömonisi gibi genel anestezi komplikasyonları görülebilir. Bu nedenle mutlaka işinde uzman anestezi doktoru ile çalışmak gerekir. Hastaların da kürtaj merkezi, doktor tavsiyesi araştırırken bu konuyu göz ardı etmemeleri gerekir.

Düşük Sonrası Kürtaj Gerekli mi?

Her düşük sonrası kürtaja gerek yoktur. 8 haftanın altında olan düşüklerde genellikle kürtaja gerek kalmaz. Ama emin olmak için düşük sonrası içerde parça kalıp kalmadığı ultrasonla kontrol edilmelidir. Eğer rahimde parça kaldıysa ve kürtajla alınmazsa rahim içinde enfeksiyon gelişebilir.

10 haftadan büyük düşüklerde çoğunlukla kürtaj gerekir. Düşük sonrası kürtaj gerekip gerekmediğine kadın doğum doktoru yapılan muayeneye göre karar verir.

Kürtaj Sonrası Kanama ve Ağrı Olur mu?

Kürtaj sonrası ciddi bir kanama veya ağrı olmaz. İşlemden sonra adet şeklinde veya daha az kanama olması normaldir. Ancak adetten daha fazla olan kanama durumunda mutlaka doktorunuzu aramanız gerekir. Kürtaj sırasında damardan ağrı kesici yapıldığı, kürtaj sonrası ağrı olması çok beklenmez. Ufak tefek kasıklarda ağrı olması durumunda ise doktorunuzun size yazacağı ağrı kesici ilacı ağızdan almanız gerekir.

Kürtaj Sonrası Ne Zaman Adet Olunur?

Kürtaj sonra ortalama 1 ay sonra adet olur. Ancak kürtaj sonrası ilk adet 1 hafta-10 gün gecikmeli gelebilir, bu durum normaldir. İşlemden sonra 40 gün geçmesine rağmen hala adet olmadıysa mutlaka doktorunuzu aramanız gerekir.

Çocuk Aldırma  Sonrası Cinsel İlişki Ne Zaman Olabilir?

Enfeksiyon riskinden dolayı kürtajdan sonraki 2 hafta boyunca cinsel ilişkinin olmaması gerekir. Ayakta duş şeklinde duş aynı gün alınabilir ancak 2 hafta boyunca havuz, hamam, sauna gibi uygulamalardan kaçınmak gerekir.

İlk Gebeliğinde Kürtaj Olanlar Tekrar Hamile Kalabilir mi?

Yukarda saydığımız komplikasyonlardan hiçbiri yaşanmadıysa ilk gebeliğinde kürtaj olan bir hasta ilerde sorunsuzca hamile kalabilir. Hatta kürtaj olduğu ay bile tekrar gebe kalabilir. Bu şekilde aynı ay tekrar gebe kalan birçok hasta ile karşılaşmaktayız. Bu nedenle hastayla 1 hafta sonraki kontrolde mutlaka korunma yöntemlerini konuşmak gerekir.

Kızlık Zarı Bozulmadan Kürtaj Yapılabilir mi?

Kızlık zarı bozulmadan yani tam ilişki olmadan da gebelik olabilir. Bu durumda kürtaj gerektiğinde en küçük boy aletler kullanılarak kızlık zarına zarar vermeden kürtaj yapılabilir. İşlem sırasında genel anestezi uygulandığında kızlık zarının bozulma riski daha da azalacaktır. Çünkü genel anestezi altında hasta kasmayacağı için dokularda zorlanma ve travma olmayacaktır. Bu hususlar dikkate alındığında %90 kızlık zarına zarar vermeden kürtaj yapılabilir.

Düşük Hapı mı Kürtaj mı Daha Güvenli?

Düşük hapı ile gebeliğin sonlandırılmasının güvenli olup olmadığı bize sıkça sorulmaktadır. Bu soruya benim yanıtım “hayır düşük hapı kullanmanızı önermem” oluyor. Çünkü birincisi bu ilaçları eczaneden gidip alamazsınız.

Bu ilaçlar sadece hastanelerde bulunur. İkincisi küçük gebelik haftalarında bu ilaçlar etkili olmayabiliyor veya hastanın günlerce bu ilacı kullanması gerekebiliyor. Günlerce kanama ve sancı çektikten sonra içerde parça kalırsa yine hastanın kürtaj olması gerekiyor. Bu nedenle risk almadan en güvenlisi uzman hekimler tarafından kürtaj prosedürünün uygulanmasıdır.

Hastalar tarafından doğru bilinen en önemli yanlışlardan biri de adet söktürücü ilaçların düşüğe neden olacağı düşüncesidir. Adet söktürücü ilaçlar düşüğe neden olmaz tam tersi içindeki progesteron nedeniyle bebeğin düşmesini engeller. Bu nedenle düşük riski olan hastalara progesteron içeren ilaçları bebek düşmesin diye veririz.

Gebelik Sonlandırma Haricindeki Kürtaj Nedenleri

Gebelik dışında rahimden parça alınmasına da kürtaj denir. Özellikle 40 yaş üstü adet düzensizliği yaşayan bir kadından öncelikle parça alınması gerekir. Çünkü rahim kanserinin en önemli belirtisi kanamadır.

Rahim kanserini ekarte etmek için yapılan kürtaja probe küretaj denir. Probe kürtaj aynı gebelik kürtajı gibi yapılır. Vakum yöntemi ile rahimin tüm duvarları kazınır ve alınan materyal patolojik incelemeye gönderilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kürtajı

Rahim duvarı kalınlaşması kürtajına da probe küretaj denir. Rahim duvarı kalınlaşmasının altında rahim kanseri olabileceği için mutlaka rahimden biyopsi alınması gerekir. Vakumla kürtaj tekniği ile rahim duvarı kalınlaşması kürtajı yapılır.

Probe küretaj hem tanı koymayı sağlar hem de hastanın kanamalarının azalmasını sağlar. Bir anlamda hasta geçici olarak tedavi edilmiş olur.

Kürtajda Alınan Bebek Ne Yapılıyor?

Kürtajda alınan bebek eğer 10 haftanın altındaysa özel poşetlere koyulur ve tıbbi atık olarak teslim edilir. 10 haftanın altı hamileliklerde bebek şekli olmadığı için alınan materyal kanlı pıhtı şeklinde olduğu için bu şekilde muhafaza edilir. Büyük gebeliklerde ise kürtajda alınan bebek aileye teslim edilir.

Sonraki Gebeliklerde Kürtaj Düşük Riskini Tetikler mi?

Kürtaj sırasında ve sonrasında her hangi bir komplikasyon olmadıysa sonraki gebeliklerde düşük riski vs tetiklenmez, yani düşük riski artmaz. Ancak bilinmelidir ki her kadının düşük riski vardır. Bu oran %25 dir.

Daha önce kürtaj yaptırmış bir kadın sonraki gebeliğinde düşük riski yaşayınca bunu hemen kürtaja bağlar. Ancak bu düşünce doğru değildir. Dediğim gibi kürtaj esnasında komplikasyon yaşanmadıysa sonraki gebeliklerde düşük riski artmaz.

Kaç Kez Çocuk Aldırılabilir?

Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir. Mecbur kalındığında yapılan bir işlemdir. Her bir kürtaj beraberinde az da olsa risk getirir. Bu nedenle kürtaj sayısı arttıkça risk de artar. Bu nedenle çocuk istemeyen bir çift etkili bir doğum kontrol yöntemi ile korunmalı, mümkünse kürtaja ihtiyaç duymamalıdır. Çünkü kürtaj hem tıbbi hem de psikolojik sıkıntılara yol açabilir

İdeal Kürtaj Yapma Zamanı Hangi Haftalardır?

İdeal kürtaj yapma zamanı gebeliğin 5,6,7. haftalarıdır. 5 haftadan küçük gebeliklerde gebelik kesesi çok küçük olduğu için bebek alınamayabilir. Kürtaj olduğunu sanan hastanın gebeliği devam edebilir. Gebeliğini fark ettiğinde ise yasal kürtaj süresini kaçırabilir.

  1. gebelik haftasından sonraki kürtajlarda ise kanama riski artar. Ayrıca kürtaj fiyatları da gebelik haftası arttıkça artar. Bu nedenle kürtaj için en ideal hafta 5-7. gebelik haftaları arasıdır.

Kürtaj En Geç Hangi Gebelik Haftasında Yapılır?

Yasal olarak isteğe bağlı kürtaj en geç 10. gebelik haftasında yapılır. Gebelik haftası hesaplama son adet tarihine göre yapılır.

Eğer bebekte genetik bir problem veya yaşamla bağdaşmayan yapısal bir anomali varsa gebeliğin 24. haftasına kadar gebelik sonlandırma yapılabilir. Ancak bu durumlarda 3 hekim imzalı heyet raporu çıkarılmalıdır.

Kürtaj En Erken Hangi Gebelik Haftasında Yapılır?

Kürtajın en erken yapılabileceği hafta son adete göre 4. Haftadır. Çünkü gebelik kesesi ilk olarak 4. Haftada ultrasonla görünmeye başlar. Bu nedenle ultrasonda görünmeyen bir gebeliğe vakumla kürtaj yapmak doğru değildir. Hasta gebe olmayabilir, gebeyse bile bebek alınamayabilir veya dış gebelik olabilir.

Bu nedenle kürtaj Ankara uygulamamızda kürtajdan önce biz mutlaka ultrasonla muayene ediyoruz. Eğer ultrasonda gebelik kesesi görünmüyorsa kanda gebelik testi yapıyoruz (bhcg). BHCG sonucuna göre hastaya başka bir tarihe randevu veriyoruz. Bu şekilde bebeğin alınaması, dış gebelik gibi riskler ortadan kaldırılmış oluyor. Sonuç olarak, kürtaj (bebek aldırma) en erken gebelik kesesi ultrasonda görünür görünmez yapılabilir. Bu da yaklaşık gebeliğin son adete göre 4-5. haftalarına tekabül etmektedir.

Kürtajı Hangi Doktor Nerede Yapar?

Kürtajı kadın doğum doktorları özel kliniklerde veya hastanelerde yapar. Ancak etik nedenlerle her kadın doğum doktoru kürtaj yapmak zorunda değildir. Eğer hastanın hayatını riske atan bir durum yoksa, isteğe bağlık gebelik sonlandırma işlemi doktorun insiyatifindedir.

Ankara Kürtaj Doktoru Tavsiyesi

Kürtaj olacak bir bayan Ankara  kürtaj doktorları araştırması yaparken dikkat edeceği en önemli faktör daha önceki referanslardır. En iyi kürtaj doktoru Ankara araştırılırken kürtajın yapılacağı merkezin hijyeni, bilgilerin gizli kalıp kalmadığı, aletlerin sterilliği, çalışanların ilgi, alakası göz önüne alınmalıdır. Kürtajın ciddi riskleri olabileceği için, bu risklerden korunmak için tecrübeli, işinde uzman jinekologlar ile çalışmak gerekir. Ankara güvenli kürtaj için gerekli kriterleri sağlayan özel kürtaj klinikleri ile irtibata geçmek gerekir. Ankara kürtaj doktoru tavsiyesinde bu kriterlere dikkat etmek gerekir.

Ankara’da Kürtaj Nerede Yapılır?

Yasal sınırlar çerçevesinde vakumla kürtaj Ankara’da özel muayenehanelerde, kürtaj merkezlerinde, hastanelerde yapılmaktadır. Bazı hastanelerin, merkezlerin veya özel muayenehanelerin kürtaj yapmama politikası olabilir. Bu fikre de saygı duymak gerekir. Ama genel olarak Ankara’da bazı özel muayenehanelerde, hastanelerde ve kürtaj merkezlerinde kürtaj yapılmaktadır.

Ankara Kürtaj Fiyatları 2021 Ne Kadardır? Ankara Kürtaj Ücretleri 2021

Kürtaj düşünen hastaların en çok merak ettiği konulardan biri de “Ankara’da kürtaj ne kadar?” sorusunun cevabıdır. Ankara’da kürtaj fiyatları merkezden merkeze, doktordan doktora ve gebelik haftasına göre değişir. Ankara’da kürtaj fiyatları esas gebelik haftasına göre değişir.

Gebelik haftası arttıkça kürtaj fiyatları artar. Çünkü gebelik haftası arttıkça işlemin zorluğu ve riski artmaktadır bu da Ankara kürtaj fiyatlarını etkilemektedir. Ankara vakumla kürtaj fiyatlarını değiştiren en önemli diğer faktör işlem sırasında kullanılacak olan anestezi şeklidir. Genel anestezili vakumla kürtajın fiyatı lokal anestezili kürtaj fiyatından daha yüksektir. Çünkü genel anestezili kürtajda işleme anestezi uzmanı dahil olurken, lokal anestezili kürtajda anestezi uzmanına gerek yoktur.

Genel anestezili vakumla kürtajda kürtaj fiyatına bu sefer gelen Anestezi Uzmanın ücreti de eklenir. Anestezi Uzmanlarının da çalışma ücretleri doktordan doktora ve klinikten kliniğe değişir. Ayrıca Ankara kürtaj fiyatları işlemin yapıldığı klinik ve doktordan doktora da farklılık gösterebilir. Sayılan bu faktörler düşünüldüğünde Ankara vakumla kürtaj fiyatları değişkenlik gösterir. En doğru Ankara kürtaj fiyatları için 0 5059819919’dan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Ankara’nın Çankaya İlçesi Çukurambar semtindeki muayenehanede kürtaj, vakumla kürtaj Kadın Doğum Uzmanı Jinekolog Doktor Prof. Dr. Deniz Ulaş tarafından yapılmaktadır. Ankara kürtaj fiyatları 2021 hakkında ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.