Gebelik Boşaltımı, İstenmeyen Gebelik Sonlandırma
Üreme çağındaki kadınlarda en sık uygulanan kürtaj şeklidir. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacı ile yapılır. Erken dönemde hamileliği sonlandırmak için yapılan işleme kürtaj denir. İsteğe bağlı kürtajlar yasal olarak gebeliğin ilk 10 haftasında yapılabilir.İşlemden önce gebeliği doğrulamak için bir test yapılır. Doktor sağlığınız hakkında sorular sorup sizi muayene eder. Kan testleri yapılabilir. Gebelik tarihini doğrulamak için ultrason yapılabilir.
Kürtaj birçok yolla yapılabilir. Kürtajın tipi kadının gördüğü son adetin ilk gününden hesaplanan gebelik haftasına bağlıdır. Kürtaj, gebelikte ne kadar geç yapılırsa işlem o kadar karmaşık ve risk o kadar yüksektir.
İstenmeyen hamilelik sonlandırma için kürtej iki şekilde yapılır.
Karmen Kanülü Vakum Aspirasyon Yöntemi (şırınga yöntemi)
Vakum kürtaj olarak da ismlendirilir.En sık yapılan kürtaj çeşididir. Rahim içeriği, rahme yerleştirilen bir enjektör vakum cihazı ile çekilir. Gebeliğin 10 haftası boyunca yapılabilir.
İşlemden hemen önce rahim ağzının etrafına uyuşturmak için lokal anestezi yapılır. Sakinleştiriciler kullanılabilir veya kullanılmayabilir. Bazen işlem sırasında kadının uyanık olmaması için genel anestezi kullanılır.İşlemde, vajinaya muayene aleti yerleştirilir. Sonra vakum tüpünün sığabilmesi için rahim ağzını genişletmek amacıyla genişletici bir araç yerleştirilir.Genişletme sıklıkla işlem sırasında yapılır.Rahim ağzı genişledikten sonra rahme küçük, yumuşak, plastik bir tüp yerleştirilir. Bu plastik vakum enjektörüne monte edilip gebelik çekilir. İşlemin bu kısmı yaklaşık 5-6 dakika sürer. Gebelik ne kadar büyükse işlem o kadar çok zaman alır. Kadın bir saat sonra evine gidebilir.
Doktorunuz enfeksiyonu önlemeye yardımcı olması için antibiyotik verecektir. İşlemden sonra bir iki gün ağrılar olabilir ve kanama iki hafta kadar sürebilir.
Küret ile gebelik sonlandırma,
Artık kullanılmamaktadır . Metal küretler ile rahim içi kazınarak gebelik sonlandırılır. Rahim bu işleme bağlı olarak zarar görebilir.
Probe Küretaj
Kanama bozukluklarında ve özellikle menopoz sonrası kanamalarda teşhis amaçlı yapılan işlemdir. Özel aletler, küret ile rahim içi, kazınır. Şiddetli ve uzun süreli kanamalarda hem altta yatan sebebi tespit edebilmek, hem de aşırı kanamayı durdurmak amacıyla uygulanabilir. Bu işlem sayesinde endometrial hiperplazi, rahim kanseri, rahimde yaşa bağlı zayıflama teşhisi konabilir.
Revizyone küretaj, Rest küretaj
Kendiliğinden olan bir düşükten sonra içeride kalan plasenta veya fetusa ait parçaları temizlemek için yapılan küretaja verilen isimdir. Düşüğün tam olduğu yani içeride parça kalmadığı düşünülse bile revizyone küretaj yapılabilir. Ayrıca doğumdan sonra içeride plasenta parçaları kaldığından şüpheleniliyorsa, özel küretler ilerahim içi temizlenerek kalan parçalar alınır.
Endometrial Dating (günleme)
Kısırlık teşhisinde yumurtlamanın olup olmadığını anlayabilmek için adet adetin 21. gününde rahim içersinden örnek alınır. Yumurtlamadan sonra salgılanan progestron hormonunun etkisi ile endometrium sekresyon fazına girer. Endometrial dating’de amaç endometrium durumunun adet siklusu ile uyumlu olup olmadığı anlamaktır. Bu amaçla rahim içinden özel bir küret ile tek bir örnek alınır. Yumurtlama varlığını ve aynı zamanda kalitesini test etmek amacıyla yakın bir tarihe kadar oldukça yaygın uygulanan bu yöntem yani rahim iç tabakasının günlemesi artık günümüzde yavaş yavaş geçerliliğini yitirmektedir.