Ülkemizde kürtaj yasal bir işlemdir. Ancak bazı kısıtlamaları vardır. Bu kısıtlamalardan biri de gebelik haftasıdır. Çünkü gebelik haftası arttıkça kürtajın riskleri de artar. Bu nedenle kadın sağlığını korumak için belli haftanın üzerinde isteğe bağlı kürtaj yapılamaz.
“Yasal olarak kürtaj kaçıncı haftaya kadar yapılır? En ideal kürtaj haftası nedir?” gibi merak edilen soruları bu yazımda cevapladım.
Kürtaj Kaçıncı Haftaya Kadar Yapılır?
Kürtaj gebeliğin 10. haftasına kadar yasal olarak yapılır. Gebelik haftası ilişki tarihine göre değil son adet tarihine göre hesaplanır. Yani adetin 1. günü bir kadın hamile kalmış gibi kabul edilir ve hamilelik haftası buna göre hesaplanır.
Burada hastaların yaptığı en önemli hata gebelik haftasını ilişki tarihine göre hesaplamalarıdır. Bu şekilde hesaplama yapılınca gebelik haftası hastanın hesabında 2 hafta daha büyük çıkar. Bu durum da bazen hastanın kürtaj için yasal süreyi kaçırmasına neden olur ve bebek alınmaz.
Özetle isteğe bağlı kürtaj en geç gebeliğin 10. haftasına (2.5 ay) kadar yapılır. Ancak unutulmamalıdır ki kürtaj haftası arttıkça kürtajın riski ve fiyatları artar. Bu nedenle kürtaj olmayı düşünen bir kadın vakit kaybetmeden en erken zamanda kürtaj olmalıdır.
Yasal Sınırın Üzerindeki Gebelikler Hangi Durumlarda Sonlandırılabilir?
Yasal olarak isteğe bağlı kürtaj en geç 10. haftaya kadar yapılabilir. Ancak bazen 10 hafta üstü gebeliklerde de bebeği almak gerekebilir. Bu durumda 3 hekim imzalı heyet raporu çıkarılarak gebelik sonlandırılabilir.
Bebekte yaşamla bağdaşmayan majör anomali olması veya bazı genetik rahatsızlıkların olması durumunda 10 hafta yasal sınır geçmiş olsa bile kürtaj yapılabilir. Çünkü bu problemlerin tanısı ancak 12. gebelik haftasından sonra konmaktadır.
Kürtaj En Erken Ne Zaman Yapılır?
Kürtaj en erken gebelik kesesi ultrasonda görünür hale geldiğinde yapılır. Bu da hamileliğin yaklaşık 4-5. haftasına tekabül eder. Çok erken yapılan kürtajlardaki en önemli risk başarısız kürtaj (bebeğin alınamaması) ve dış gebeliğin gözden kaçırılmasıdır.
Bu nedenle nasıl geç kürtaj olmak zararlı ise çok erken kürtaj olmak da önerilmez. Kürtaj öncesi gebelik kesesi ultrasonla görülmeli ve kese görülürse hastaya kürtaj yapılmalıdır. Gebelik kesesi karından ultrasona göre vajinal (alttan) ultrasonla daha erken görünür. Üstten bakılan ultrasonda gebelik kesesi görülmüyorsa mutlaka alttan ultrasonla kese görülmelidir.
Alttan ultrasonla da gebelik kesesi görülmüyorsa kanda beta HCG bakılmalı, hastanın hamile olup olmadığından veya dış gebelik olup olmadığından emin olunmalıdır. Eğer BHCG sonucu gebelik olduğunu gösteriyor ve dış gebelik düşünülmüyorsa hasta 1 hafta sonra tekrar ultrasona çağrılmalıdır. 1 hafta sonra ultrasonla gebelik kesesi görünecektir. Bu durumda kürtaj yapmak gerekir.
En İdeal Kürtaj Haftası Nedir?
Kürtaj için en ideal haftalar gebeliğin 5, 6 veya 7. haftalarıdır. 5 haftanın altında bebek çok küçük olduğu için alınamayabilir. 8 haftanın üstünde ise kürtajda kanama riski artar. Bu nedenle istenmeyen gebelik sonlandırma için en ideal haftalar bu haftalardır.
Sonuç olarak isteğe bağlı kürtaj 2.5 aya kadar yani 10. haftaya kadar yapılabilir. Bu haftadan sonra isteğe bağlı kürtaj yapılamaz. Eğer bebekte sakatlık olduğu tespit edilirse heyet raporu ile 10 hafta üstü hamilelikler sonlandırılabilir.
Sağlıkla ve sevgiyle kalın…