Kürtaj genel anlamda istenmeyen gebeliği sonlandırmak amacıyla yapılan cerrahi bir müdahaledir. Kelime olarak kazıma anlamına gelmekte, gebeliği sonlandırmanın dışında rahim içinden doku alınması amacıyla da bu işlem yapılmaktadır. Bu cerrahi müdahale günümüzde en sık yapılan cerrahi işlemlerin başında gelmektedir.

Psikolojik yönden düşünüldüğünde gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmesi çok kolay değildir. Ancak cerrahi müdahale olarak düşünüldüğünde günümüzde teknolojinin ilerlemesi, yeni ve pratik cerrahi aletlerin kullanılmaya başlaması ve anestezi ilaçlarındaki gelişmeye bağlı olarak ofis şartlarında 3-5 dakika gibi kısa sürede ve güvenli bir şekilde yapılabilen, işlemden sonra hastanın hemen normal yaşantısına geri dönebildiği cerrahi bir işlemdir.

Gebeliğin sonlandırılması işlemi bir uzman doktor tarafından steril aletlerle , hijyenik bir ortamda yapıldığı taktirde daha sonraki dönemde hasta açısından bir probleme de neden olmamaktadır.

Kişinin gebeliğini öğrendikten sonra kürtaj kararı vermesi hem duygusal yönden hem de daha sonra oluşabilecek riskler düşünüldüğünde tıbbi yönden çok kolay değildir. Bunun yanında kürtaj kararını anne adayı tek başına vermemekte bebeğin babasının da bu kararın verilmesinde en az anne kadar etkisi bulunmaktadır.

Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır?

Kürtaj işlemi sıklıkla istenmeyen gebeliği  sonlandırma amacıyla yapılmaktadır. Bunun dışında rahimden tanı amaçlı parça alınması, polip çıkarılması gibi nedenlerle de bu işlem yapılabilir.

Ülkemizde yasal olarak 10. Haftaya kadar kürtaj işlemi yapılabilmektedir. Eğer bebekte sakatlık durumu söz konusuysa tam teşekküllü bir hastaneden alınan kurul raporuyla 24. Haftaya kadar işlem yapılarak gebelik sonlandırılabilir. Gebelik haftası son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanmakla beraber esas olan ultrason muayenesinde saptanan gebelik haftasıdır.

Ultrason ile gebelik saptandığı andan itibaren 10. Haftaya kadar gebelik kanuni olarak sonlandırılabilir. Annenin 18 yaşında büyük olması ve evliyse eşinden izin alınması şarttır. Bekar hastalar 18 yaşından büyüklerse kendi rızalarıyla hamileliklerini sonlandırabilirler. 18 yaşını doldurmamış olanlar ebeveynlerinin izni ile gebeliklerini sonlandırabilirler.