İsteyerek ya da mecbur kalındığı için her 4 kadından biri gebeliğini sonlandırır. İstatistiklere bakıldığında kürtaj olanların çoğunluğu bekar hastalardır. Yani ileride anne olmayı isteyecek olan kadınlardır. Bu nedenle kürtaj sonrası hamile kalma ile ilgili sorular sıkça bizlere sorulmaktadır. Kürtaj yaptıran kadınlar bu prosedürün gelecek dönemdeki gebelikleri üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratıp yaratmadığı konusunda endişelidirler.
Unutulmamalıdır ki, çocuk aldırmanın sonraki gebelikler üzerine olumsuz etki yapıp yapmayacağı kürtajın nasıl yapıldığı ile ilgilidir. Uzman hekimler kontrolünde, steril şartlarda gerçekleştirilen ve her hangi bir komplikasyon gelişememiş ise kürtaj işleminin infertilite (kısırlık) üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı bilinmektedir. Diğer bir deyişle kürtaj sonrası dönemde de kadınlar gebe kalabilirler.[1]
Bu yazımda “Kürtaj sonrası hamilelik yeniden oluşur mu?”, “Kürtaj sonrası gebe kalmak riskli midir?”, “Kürtajdan hemen sonra hamile kalınır mı? Ne zaman hamile kalınmalıdır?” gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarını paylaşacağım.
Kürtajdan Hemen Sonra Hamile Kalınabilir mi?
Kürtaj, adet döngüsünü yeniden başlatan bir işlemdir. Yumurtlama tipik olarak 28 günlük bir adet döngüsünün yaklaşık 14. gününde gerçekleşmektedir. Diğer bir deyişle, kürtaj yaptıran bir kadın işlemden sonraki birkaç hafta içerisinde yumurtlar.
Bu yumurtlama döneminde korunmasız cinsel ilişkiye girildiği takdirde, henüz adet görülmemiş olsa dahi yeniden gebe kalınması mümkündür. Yine de gün bazlı söylemler kişiden kişiye değişebilir, çünkü her kadının adet döngüsü 28 gün olmayacağı için yeniden gebe kalınma zamanı ile ilgili kesin bir bilgi verilemez. Nitekim adet döngüleri daha kısa olan kadınlar kürtajdan çok kısa bir süre sonra da yeniden gebe kalabilirler.[2]
Kürtajdan Sonra Ne Zaman Hamile Kalınabilir?
Kürtaj gebeliğin sonlandırılması için gerçekleştirilen jinekolojik bir işlemden çok daha fazlasıdır. Kürtajın psikolojik boyutunun da göz ardı edilmemesi gerekir. Gebeliğin hangi amaçla ve hangi durumlarda sonlandırıldığı kadınların fiziksel ve psikolojik anlamda hamileliğe hazır olması için gereken süreyi etkileyebilir.
Ancak fiziksel perspektiften bir yanıt verilmesi gerekirse bebek alındıktan sonra sonra yeni bir hamilelik için ilk adet döngüsünün tamamlanmış olması önerilir. Kürtaj yaptıran ama yeniden hamilelik isteyen bir kadın kürtajdan 2-3 ay sonra tekrar hamile kalabilir.
Tıbbi nedenlerle kürtaj yaptıran kadınların, yeniden gebe kalma planları yapılmadan önce tüm sağlık kontrollerinin tamamlanması önemlidir. Böylece gelecek gebeliklerde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmaması için gerekli tedbirler alınabilir, sağlıklı bir gebelik elde edilebilir.
Kürtaj Sonrası Gebe Kalmak Riskli midir?
Hasta özelinde planlanan, uzman hekimler tarafından steril şartlarda gerçekleştirilen kürtajın güvenli bir prosedür olduğu bilinmektedir. Kürtaj yaptırılması sonrası gebeliklerde riskli durumların yaşanmasına neden olmaz.
Kürtaj sonrası rahimin toparlanması ve anne adayının psikolojik olarak yeni bir gebeliğe hazırlanabilmesi için 2-3 ay hamile kalmamak gerekir.
Ancak istendiği halde bebek ya da anne adayının hayatı ile ilgili riskli durumlar yaşanan gebelikler sonlandırıldığında, yeni bir gebelik öncesi (en az 2-3 ay vakit geçtikten sonra) tüm sağlık kontrollerinin gerçekleştirilmesi ihmal edilmemelidir.
Kürtaj Yaptırmak Doğurganlığı Etkiler mi?
Kürtaj yaptırmanın hamile kalma ve sağlıklı bir gebelik için engel teşkil etmediği ifade edilebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı durumlar da vardır. Kürtaj, belli başlı riskler barındırır ve bu riskli durumlarla ilgili erken belirtiler gözlemlendiği anda uzman hekimlere başvurulması gerekebilir.
Örneğin kürtajdan sonra rahim enfeksiyonunun gelişmesi halinde bu enfeksiyon hızla tedavi edilmezse infertilite riskinin ortaya çıkabileceği söylenebilir. Enfeksiyon fallop tüplerine ve yumurtalıklara yayılabilir. Bu durum dış gebelik ve infertilite nedenleri arasında yer alır.
Ancak kürtaj sonrası enfeksiyon oluşumu çoğunlukla hızla tedavi edilir ve enfeksiyon riskinin azaltılması adına kürtaj sonrası antibiyotik tedavisine başlanır. Kürtaj yaptıranlar kokulu vajinal akıntı, yüksek ateş ve şiddetli ağrı hissettikleri takdirde zaman kaybetmeden uzmanlarla iletişime geçmelidir.[3]
Kürtaj Olmak Hamile Kalmayı Engeller mi?
Hayır, eğer kürtaj sırasında her hangi bir sorun yaşanmadıysa, kürtaj hamile kalmaya engel değildir. Kürtaj sonrası hiç adet olmadan bile hamilelik yaşanabilir. Ama bu istenen bir durum değildir. Çünkü rahim tam toparlanmadan hamile kalmak, bebekte düşük riskini artırır.
Bir kadının 1 ayda hamile kalma şansı %15-20’dir. Kürtajdan sonra da bu oran azalmaz. Kürtaj sonrası eğer adetler düzenli ise, miktarı normal ise kadın 1 yıl içinde gebe kalacaktır. Kürtaj olmamış olan bir kadında da normal şartlarda hamilelik için 1 yıl beklenir.
Kürtajdan Sonra İlk Yumurtlama Ne Zaman Olur?
Kürtajdan sonra ilk yumurtlama 12-14 gün sonra olur. Bu zaman düzenli ve aydan aya adet gören bir kadın için geçerlidir. Kürtaj öncesi adet düzensizliği olan bir kadında ise yumurtlama zamanı değişebilir. Kürtaj sonrası hemen hamile kalınması istenen bir durum olmadığı için ilk yumurtlama döneminde de gebelikten korunmak önemlidir.
Kürtaj Sonrası Hamile Kalma İhtimali
Kürtaj sonrası hemen hamile kalma ihtimali %15’dir. Bu oran sağlıklı ve kürtaj olmamış kadınlarda da aynıdır. Bu nedenle kürtaj sonrası hemen hamile kalınamayacağı fikri doğru değildir. Bu dönemde mutlaka uygun doğum kontrol yöntemleri ile hamilelikten korunmak gerekir. Kürtaj sonrası hamile kalma ihtimali her zaman akılda bulundurulmalıdır.
Kürtaj Sonrası Hamile Kalmak İçin Yapılması Gerekenler
Kürtaj sonrası hamile kalmak için yapılması gerekenler şunlardır:
- İşlem sonrası kontrole gidin
- Yazılan antibiyotiği düzenli kullanın
- İşlem sonrası adet düzensizliği yaşarsanız doktorunuzu arayın
- Kürtaj sonrası en az 2-3 ay korunun
- Hamile kalmadan önce gerekli testleri yaptırın
- Hamile kalmadan en az 1 ay önce folik asit kullanmaya başlayın.
Kürtajdan Sonra Sağlıklı Gebelik Yaşayanlar Var mı?
Bazen kürtaj sağlıksız bir gebeliği sonlandırmak için de yapılır. Bu sıkıntıyı yaşayan kadınlar tekrar sağlıklı gebelik yaşayamayacağını düşünür. Bu düşünce doğru değildir. Çünkü gebeliklerin %25’i düşükle sonuçlanır. Düşük yaşayan kadınların %95’inin sonraki gebeliği sağlıklı bir şekilde devam eder. Bu yüzden kürtajdan sonra sağlıklı gebelik yaşayanların sayısı oldukça fazladır.
Kürtajdan Sonra Hamile Kalamayanlar Ne Yapmalı?
Kürtajdan sonra hamile kalmak için bir süre beklenmelidir. Yukarıda da vurguladığım gibi kürtajdan sonra 2-3 ay korunmak gerekir. Bu süre tamamlandıktan sonra korunma bırakılır. Korunma bırakıldıktan sonra hamile kalmak için 1 yıl beklenir. 1 yıl içinde hamile kalamayanların kısırlık tetkiklerini yaptırması ve kısırlığın nedeninin ortaya konması gerekir.
İnfertilite teşhisi için olan bu süre 35 yaş üstünde 6 aydır. Yani korunma bırakıldıktan sonra 6 ay içinde hamile kalamayanların kısırlık nedenleri araştırılır.
Kürtajdan Sonra Hamile Kalmak Kolay mı?
Kürtajdan sonra hamile kalmanın kolaylığı, kürtaj olmayan birinden farklı değildir. Yani 35 yaş altında 1 yıl içinde kadınların %85’i hamile kalır. Kürtaj bu süreyi kısaltmaz veya uzatmaz. Ancak burada önemli olan kürtaj sırasında sorun yaşanmamış olmasıdır. Eğer kürtaj sırasında veya sonrasında bir sorun yaşandıysa, kürtaj sonrası hamile kalmak zorlaşabilir.
Kürtaj Sonrası Hamilelik Nasıl Anlaşılır?
Kürtaj sonrası hamilelik belirtileri yavaş yavaş azalır. Kürtajdan 14 gün sonra vücut tamamen normale döner. Benzer şekilde BHCG hormonu da kürtajdan sonra düşer ve 14 günde sıfırlanır.
Kürtaj sonrası hamilelik belirtileri azalmıyorsa veya kanda BHCG değeri artıyorsa hamilelik anlaşılır. Ayrıca ultrasonda gebelik kesesinin görülmesi ile de kürtaj sonrası hamileliğin devam ettiği anlaşılır. Başarısız kürtaj ile ilgili ayrıntılı bilgi için bu linke tıklayabilirsiniz.
Kürtaj Sonrası Adet Göremedim, Hamile miyim?
Normal şartlar altında kürtaj yaptıran kadınlar, kürtajdan 4-6 hafta geçtikten sonra ilk adetlerini görürler. Kürtajdan sonra maksimum 8 hafta geçmesine rağmen henüz adet görülmediyse uzman hekimlere başvurulması önemlidir.
Bu durumda yeni bir gebelik de rahim içi zar yapışıklığı gibi tıbbi bir durum da söz konusu olabilir. Nadiren, kürtaj ile gebeliğin tam anlamıyla sonlandırılmamış olması da adet görememe ile sonuçlanabilir. Bu nedenle kürtajdan bir hafta sonra kontrol muayenelerinin aksatılmaması gerekir. Kürtaj sonrası gebeliğin sonlandırılmamış olma ihtimaline karşı ultrason ve ileri tetkiklere başvurulması mümkündür.
Sağlıkla ve sevgiyle kalın…
Referanslar
[1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/327287#future-pregnancies
[2] https://www.healthline.com/health/womens-health/pregnancy-after-abortion#ovulation
[3] https://www.nhs.uk/common-health-questions/womens-health/can-having-an-abortion-affect-my-fertility/