Kürtaj farklı tekniklerle ve farklı nedenlerle gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Gebeliğin istenerek ya da sağlık sorunları nedeniyle zorunlu şekilde sonlandırılması amacının dışında tanı ve tedavi amacıyla gerçekleştirilebilen kürtaj, mutlaka steril şartlarda ve uzman hekimler tarafından yapılmalıdır.
Kürtaj sonrası kanama ihtimali bulunur ancak uzman hekimler tarafından gerçekleştirildiğinde bu yan etkinin minimum ölçüde olabileceği ifade edilebilir. Nitekim birçok kadın kürtaj sonrası süreçte hızla iyileşebilmektedir.[1]
Kürtaj hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Kürtaj Sonrası Kanama
Kürtaj sonrası süreçte adet kanaması gibi başlayan ancak daha sonra siyah – koyu kahverengi kan pıhtılarına dönüşebilen bir kanamanın birkaç hafta gibi bir zaman zarfında görülmesi normal kabul edilir.
Kürtaj sonrası kanama yoğunluğu çok hafiften oldukça ağıra kadar değişebilir. Egzersiz ile artabilir ve dinlenme ile azalabilir. Küçük kan pıhtıları normaldir. Pıhtılar kırmızıdan koyu kahverengine kadar farklı renklerde görülebilir. İşlemden sonra kanama için tampon değil, yalnızca hijyenik ped kullanılması gerekir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken kanamanın takibidir. Çok ağır kanama ve yoğun kramplar meydana geliyorsa kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile görüşülmesi gerekir.[2]
Gebelik sonlandırma işlemi sırasında tek dişli aletinin tuttuğu bölgede kanama oluşabilir. Aynı zamanda rahim içerisinde plasental materyallerin kalması, rahim içerisinin tam olarak boşaltılamaması da kanamaya yol açabilir. Bu nedenle kürtaj sonrası kanamanın normallik kriterlerinin bilinmesi önem kazanır.
Kürtaj Sonrası Kanamanın Genel Özellikleri
Kürtaj sonrası görülebilen kanama adet kanamalarından farklı niteliklere sahiptir. Bu nedenle kürtaj sonrası normal kabul edilen kanama özelliklerinin bilinmesinde fayda olacaktır.
Kürtajdan Sonra Ne Miktarda Kanama Olur?
Bebek aldırma hem ilaçla hem de cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Medikal bir kürtaj söz konusu ise yani ilaçla düşük yapıldıysa çok yoğun bir kanamanın görülmesi mümkündür. Kan akışı azalmıyorsa veya çok ciddi bir kanama varsa; örneğin iki saatten fazla bir süre boyunca saatte ikiden fazla büyük hijyen pedi kullanma ihtiyacı hissediliyorsa uzman hekimlere başvurulmalıdır.
Cerrahi yöntemle gerçekleştirilen kürtajlarda bu denli yoğun bir kanama beklenmez. Küçük pıhtılar veya çamur gibi akıntı ile karşılaşılması mümkündür. Kan akışı fazlalaşırsa ya da iki haftadan uzun sürerse uzmanlara danışılması önemlidir. Hangi yöntemle gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin kürtajdan sonra birkaç hafta boyunda lekelenmelere rastlanabilir. Lekelenmelere veya kanamaya ek olarak yüksek ateş görülüyorsa uzman hekimlerle iletişime geçilmesi en doğru tercih olacaktır.[3]
Kürtaj Sonrası Kanama Ne Zaman Başlar?
Kürtaj sonrası kanama hemen başlayabileceği gibi kürtajdan 3-5 gün sonra da kanama başlayabilir. Kanamanın miktarı ve süresi hastanın özelliklerine ve gebelik haftasına göre değişir. Ama genellikle kürtaj sonrası kanama hemen başlar ve 1 hafta sürer
Kürtaj Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?
İlaçla kürtaj işlemi sonrası bir ay içerisinde herhangi bir zaman diliminde kanama ile karşılaşılabilir. Kürtajın gebeliğin hangi döneminde gerçekleştirilmiş olduğu kanama süresini etkileyebilir. Gebeliğin ne kadar başında yapılırsa kanama o kadar az olacaktır. Tıbbi ya da cerrahi kürtaj işlemi sonrası çoğu kadında işlemi takip eden 1-3 hafta arasında kanama görülmesi normaldir. Kanama süresi ilerledikçe kanama miktarının azalması beklenir. Fakat bu sürede çok yoğun aktiviteler yapan ve ağırlık kaldıran kadınlarda kanama hem daha uzun sürebilir hem de daha fazla olabilir.
Kürtaj Sonrası Kanama Olmaması Normal mi?
Kürtaj sonrası kanama gelmemesi bazı hastaları paniğe sokar. Kürtaj sonrası kanama olmaması normal kabul edilir.
Kürtaj sonrası kanama neden olmaz sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir. Kürtajda rahim tam olarak temizlendiyse ve kürtaj sonrası rahim yeteri kadar kasıldıysa hiç kanama gelmeyebilir ve bu durum normaldir.
Bazı hastalarda kürtaj sonrası rahim ağzı kapanır ve dışarı atılması gereken kan rahim içinde birikebilir. Bu durumda da kürtaj sonrası kanama hiç olmaz. Eğer rahim içinde kan biriktiyse hastanın ciddi kasık ağrısı olur. Bu belirtiden rahimde kan biriktiği anlaşılabilir.
Rahim içinde kan birikip birikmediği 1 hafta sonraki kontrol ultrasonda anlaşılabilir.
Eğer kürtaj sonrası rahimde kan biriktiyse, rahim ağzını açıcı ilaçlar ile (cytotec) biriken kanın dışarı atılması sağlanabilir.
Kürtajdan 3-5 Gün Sonra Kanama Normal mi?
Evet kürtajdan 3-5 gün sonra kanama olması normaldir. Bazı hastalarda kürtajdan sonra hiç kanama olmaz ve kürtajdan 3-5 gün sonra kanama başlar. Bu tamamen normal bir durumdur.
Kanama başlamadan hasta kasıklarında ağrı hisseder ve kanamanın başlamasıyla birlikte bu ağrı azalır. Kürtajdan 5 gün sonra başlayan kanama pıhtılı ve kırmızı olabileceği gibi, kahverengi çamur gibi de olabilir. Kürtaj sonrası başlayan kanama 1 hafta 10 gün sürebilir.
Kürtaj Sonrası Ne Zaman Adet Görülür?
Bebek aldıran kadınların ilk adetlerini görmeleri için genellikle 4-8 haftalık bir sürecin geçmesi gerekir. Kürtaj rahim içi dokularının alınması ile adet döngüsünün yeniden başlamasını sağlar. Kadınların kürtaj olduktan sonraki adetlerinin başlangıç tarihi doğum kontrol yöntemlerini tercih edip etmedikleri veya tercih ettikleri doğum kontrol yöntemleri doğrultusunda da değişiklik gösterebilir. Kürtajdan 8 hafta sonra adet görülmemesi halinde uzman hekimlerle iletişime geçilmesi önemlidir.
Kürtaj sonrası adet görülmeye başlandığında her zamankinden kısa sürdüğü gözlemlenebilir. Kürtaj sırasında rahim içi dokuları tamamen çıkarıldığı için yeni adet sürecinde daha hafif bir kanama ile karşılaşılabilir. Ancak ilaçla kürtaj yapılmışsa tam tersi bir durumdan bahsedilmesi de mümkündür. Hormon ilaçlarının kullanılması döngü uzunluğunu ve kanama miktarını artırabilir. Kürtajdan sonra ilk adeti gören kadınların kanama takibi için hijyenik pedleri tercih etmesi önerilmektedir.[4]
Kürtajdan Sonra Vücut Ne Zaman Normale Döner?
Kürtajdan hemen sonra hasta normal hayatına devam edebilir. Ancak gebelik belirtilerinin tamamen geçmesi ve kandaki BHCG hormonun sıfırlanması 14 günü bulur. Aynı ay hormonlar normale döner ve yumurtlama başlar. Bu nedenle kürtaj sonrası hormonların normale dönmediği düşünülerek korunmasız cinsel ilişkiye girilmemelidir. Kürtaj sonrası hiç adet olmadan tekrar hamile kalınabilir.
Sağlıkla ve sevgiyle kalın…
Referanslar
[1] https://www.bpas.org/abortion-care/abortion-aftercare/
[2] https://www.ucsfhealth.org/education/faq-post-abortion-care-and-recovery
[3] https://www.bpas.org/abortion-care/abortion-aftercare/
[4] https://www.medicalnewstoday.com/articles/325542#first-period