Özellikle istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması söz konusu olduğunda “kürtaj yasal mı?” sorusu gündeme geliyor. Bu soru ile birlikte “evli değilim, kürtaj yaptırmak istiyorum” talepleri de karşımıza çıkabiliyor.
Konu hakkında detaylara geçmeden önce, günümüzde belli şartlar altında, gebeliğin 10. haftasına kadar kürtaj yaptırmanın yasal olduğu bilgisini vermek istiyorum.
Kürtaj Yasal mı?
1983’de yürürlüğe giren Aile Planlaması Kanunu kapsamında son adet tarihine göre gebeliğin 10. haftasına kadar istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması yasaldır. 10 haftadan büyük gebeliklerin sonlandırılması için aşağıdaki durumlardan birinin olması gerekir.
- Bebeğin kalp atışının durmuş olması (radyoloji raporu şart)
- Bebekte yaşamla bağdaşmayan majör doğuştan sakatlık olması
- Bebekte Down sendromu gibi genetik anomali olması
- Gebeliğin devam etmesi durumunda anne hayatı riske giriyorsa
Yukarıda sayılan durumların varlığı, 3 hekim imzalı heyet raporu ile ortaya konmalıdır.
“Evli Değilim Kürtaj Yaptırmak İstiyorum”
Evlilik dışı gebe kalınması halinde zorlayıcı bir psikolojik ve sosyolojik yükün birlikte geldiği ifade edilebilir. Planlanmayan ve onaylanmayan durumlarda oluşan gebeliklerin karşılığı yaşanılan coğrafya, sahip olunan kültür ve aile yapısı ile de ilişkili olarak kadınlar için verilmesi gereken büyük bir mücadele anlamına gelerek büyük bir stres kaynağına dönüşebilir.
Gebe kalan bekar kadınlar, bu gebeliği istemiyorlarsa kürtaj yaptırmak için yasal şartların karşılanması gerekir. Evlilik dışı kürtaj şartları şu şekilde sıralanabilir:
- Gebe kalan kadın 18 yaşından büyükse ve evli değilse, kürtaj kararı kendi onayına bağlıdır. Diğer bir deyişle gebelik 10 haftadan küçükse, kadın 18 yaşından büyükse ve evli değilse bireysel kararı ile kürtaj yaptırabilir.
- Gebe kalan kadın 18 yaşının altında olduğu takdirde kürtajın yasal boyutu daha kapsamlı bir hale geliyor. Birey henüz reşit sayılmadığı için tek başına kürtaj kararı veremiyor. 18 yaşının altında evli olmayan kadınlar ebeveyn onayına ihtiyaç duyuyor. Üstelik 18 yaşının altında gebe kalan ve evli olan kadınlar için de eş onayına ek olarak ebeveyn onayı gerekiyor.
- Gebe kalan kadın evli değilse ve 15 yaşından küçükse bu durumda yalnızca ebeveyn onayı da kürtaj için yeterli gelmiyor. Kürtaj öncesi kürtaj talebinin adli kurumlara bildirilmesi, adli kurumlar tarafından bu talebin değerlendirilmesi ve değerlendirme neticesinin kürtaj için onay içermesi gerekiyor. Ancak bu şartlarda evli olmadan da kürtaj yaptırılabiliyor.
Evlilik Dışı Kürtaj Nerede Yapılır?
Evli olmayan bekar bir kadın Ankara’da devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde ya da özel muayenehanelerde kürtaj olabilir. Eğer yaşı 18 den büyükse, resmi olarak evli değilse sadece kendi onayı ile bebeğini aldırabilir.
Ancak çoğunlukla bekar bir kadın resmi kayıtlara geçmemesi için (e devlette çıkmaması için) özel muayenehanelerde kürtaj işlemini yaptırmayı tercih etmektedir.
Evlilikte Kürtaj Eş Onayına Bağlıdır
İstenmeyen gebelikler yalnızca evlilik dışı durumlarda gündeme gelmiyor. Kimi zaman kadının gebelik için risk oluşturabilecek sağlık sorunlarının bulunması, kimi zaman ise gebeliğin planlanmamış olması evli çiftlerin de kürtaj kararı alabilmelerine neden olabiliyor.
Bu doğrultuda gebelik 10 haftayı geçmemişse ve eş onayı varsa kürtaj yaptırılabiliyor. Ancak az önce de ifade edildiği gibi bu noktada kadının yaşı ön plana çıkıyor. Eğer kadın 18 yaşından büyük ve evliyse yalnızca eşinin onayı ile kürtaj yaptırabilirken, 18 yaşından küçükse ve evliyse eş onayına ek olarak ebeveyn onayının da olması gerekiyor.
Kürtaj Herkese Yapılır mı?
Kürtaj yasal düzenlemelere tabi olan ve cerrahi nitelik taşıyan bir jinekolojik işlemdir. Ülkemizde 10 haftayı geçmeyen istenmeyen gebelikler için kürtaj yapılabilir. Bu noktada kadının evli olup olmadığı ya da 18 yaşından büyük olup olmadığı doğrultusunda eş ve/veya ebeveyn onayı gibi ek gereksinimler olabilir.
Gebelik 10 haftayı aşmışsa ve kadının ya da bebeğin sağlık durumu ile ilgili ciddi bir sorun yoksa kürtaj yasal nitelik taşımaz. Gebelik 10 haftayı geçerse, anne adayının hayatını tehdit eden veya bebeğin yaşamla bağdaşmayan sağlık sorunlarının bulunması durumunda kürtaj yapılabilir. 10 haftayı aşan gebeliklerin kürtaj ile sonlandırılabilmesi için hekim heyeti tarafından değerlendirilme yapılması ve en az üç hekimin kürtajı onaylaması gereklilikleri aranır.
Evlilik Dışı Kürtaj Fiyatları
Evlilik dışı kürtaj fiyatları evli olanların kürtaj fiyatları ile aynıdır. Kürtaj fiyatlarını gebelik haftası, yapılacak anestezi yöntemi ve doktorun fiyat politikası etkiler. Gebelik haftası arttıkça kürtaj fiyatları artar.
Ayrıca genel anestezi ile kürtaj ücreti lokal anestezi ile kürtaj ücretlerinden daha yüksektir. Çünkü genel anestezi ile kürtajda anestezi doktoruna ihtiyaç vardır. Bu da kürtaj fiyatlarını artırır.
Ankara kürtaj fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi için 05059819919 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Sağlıkla ve sevgiyle kalın…
Referanslar
- TC CUMHURBAŞKANLIĞI MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ Kanun Numarası 2827, yayımlandığı R.Gazete Tarih : 27/5/1983, sayı : 18059, yayımlandığı düstur: tertip: 5, Cilt: 22, sayfa: 352.
- World Health Organization: Health Worker Roles in Providing Safe Abortion Care and Post-Abortion Contraception.Accessed 18 June 2018.2015.[Google Scholar]