Kürtaj düşük riskli bir işlemdir. Gebelik küçükken yapılan kürtajın riski büyükken yapılana göre çok daha azdır. Küçük kürtajlarda 1000 kadından 1’inden daha azında komplikasyon oluşur. Büyük kürtajlarda 100 kadının 2’si kadarında komplikasyon görülür. Kürtaj düşük riskli bir işlem olmakla birlikte her ameliyat ve ilaçta olduğu gibi tehlikeleri de vardır.
Parça kalması
Nadir olmakla birlikte bazı vakalarda gebelik tam olarak alınamayabilir. Kanama ve enfeksiyon oluşabilir. Belirli bir sure sonra ortaya çıkan fazla miktarda olan ve kesilmeyen kanama ile kendini belli eder. Ciddi bir tehlike yaratmaz. 5 haftadan küçük ve 10 haftadan büyük gebeliklerde daha fazla görülür. Parça kalmışsa doktor tekrar kürtaj yapma gereği duyabilir.
Enfeksiyon
Vajina veya rahim ağzındaki bakteriler kürtajdan sonra rahme geçerlerse enfeksiyon oluşabilir. Genelde işlemden 5-6 gün sonra ortaya çıkar. Gelişen enfeksyon tüplere kadar yayılırsa tüplerde yapışıklık ve tıkanıklığa sonuçta da kısırlığa neden olabilir. İşlem esnasında hijyen ve sterilite kurallarına uyulursa risk azalır. Doktor bunu önlemek için ilaç yazar ve eğer enfeksiyon oluşursa tedavi edebilir.
Kanama
Kürtajdan sonra bir miktar kanama normaldir. Kanama nadiren kan verilecek kadar şiddetli olur. Özellikle büyük gebeliklerde işlem esnasında aşırı miktarda kanama olabilir. Kanama durdurulamaz ise hasta şok tablosuna girebilir. Oldukça nadir görülen bir durumdur.
Rahim içinde kan birikmesi
Hematometra olarak da isimlendirilir. Son derece nadir görülen bir durumdur. İşlem sonrası rahim ağzı sımsıkı kapanır ve kan rahim içinde birikir. Oldukça ağrılı bir durumdur. Rahim ağzının ince bir buji ile açılması sorunu çözer.
Kürtajın yapılamaması
Bazen daha önceden geçirilmiş operasyonlar ya da rahimdeki şekil bozukluklarına bağlı olarak rahim içerisine katater sokulmaz ve kürtaj yapılamaz. Böyle bir durumda hasta anesteziden uyandırılır, ağzıdan ve vajinal yoldan uygulanan bazı ilaçlar ile rahim ağzının açılması sağlanır ve daha sonra kurtaj gerçekleştirilir.
Rahim yaralanması
Kürtaj sırasında aletin ucu rahim duvarını delebilir veya rahim ağzını yırtabilir. Bu olursa başka ameliyat gerekebilir. Kalın bağırsak veya idrar torbası gibi diğer organlar da hasar görebilir. Bu vakalarda, organı tamir etmek için ameliyat gerekir. Rahim ağzının delinme veya yırtılma riski 1000’de birden daha azdır. Bir kadının doğum nedeniyle ölme riski küçük bir kürtajdaki riskten en az 10 kat daha büyüktür. Rahim delinmesi işlem dikkatli yapıldığı taktirde son derece nadir görülen bir komplikasyondur. Risk gebelik yaşı büyüdükçe artar
Gebeliğin devamı
Çok küçük gebeliklerde bazen gebelik ürünü boşaltılamayabilir ve olay devam edebilir. 5 haftalıktan küçük gebeliklerde daha sık görülür.Fark edildiğinde 1 hafta sonra işlemin tekrarı gerekebilir. Bu nedenle kürtajın en erken 5-6. haftalarda yapılması uygun olur.
Yapışıklık, Asherman Sendromu
Diğer bir risk ise küretaja bağlı gelişen ve Asherman sendromu adı verilen durumdur. Burada rahimin iç duvarlarında yapışıklıklar ve dolayısı ile adet kanamasında azalma ve hatta kısırlık görülebilir. Nedeni metal küretler ile rahimin gereğinden fazla kazınmasıdır. Tanısı rahim filmi çekilerek konur.Tedavisi histeroskopik cerrahidir.
Kürtaj sonrası adet gecikmesi
Kürtaj sonrasi ilk adet genelde 4 hafta sonra görülür. Kürtajın yapıldığı gün adet kanamasının ilk günü olarak kabul edilir ve normalde kaç günde bir adet görülüyor ise o kadar süre sonra ilk adetin olması beklenir. Nadiren bu süre 50-60 güne kadar uzayabilir. Eğer beklenen günde adet görülmez ise mutlaka jinekolojik değerlendirme gerekir. Eğer adet gecikmesine gebeliğin devamı, Asherman Sendromu gibi bir komplikasyon neden olmamış ise ya da gebelik devam etmiyor ise ilaçlar ile adet kanamasının olması sağlanır.
Kürtaj sonrası depresyon
Bazı kadınlarda özellikle istenilen bir gebeliğin sonlandırılması sonrası depresyona benzer psikolojik sorunlar olabilmektedir. Eğer bu şikayetler uzun süre devam eder ise psikolojik yardım alınması gerekebilmektedir.
Anesteziye Bağlı Riskler
Lokal anestezi ile yapılan işlemlerde en önemli risk işleme başlarken rahim ağzı özel bir alet yardımı ile tutulduğunda duyulan ağrı nedeni ile ani tansiyon düşmesi ve bayılmadır. Yine duyulan çekilme hissi nedeni ile bulantı ve kusma görülebilir.Genel anestezinin riskleri ise hastanın yaşı, genel sağlık durumu, var olan sistemik hastalıkları, allerjik öyküsü gibi faktörlere bağlıdır. Bu faktörlerden doğan riskleri en aza indirmek için genel anestezi mutlaka ve mutlaka bir Anesteziyoloji uzmanı tarafından verilmelidir